Willianne Sluiter: ‘Ik ben gevallen voor de eetbare rozen’

Incredible roses is voortgekomen vanuit het verlangen van Willianne Sluiter naar lekker eten. Naar variatie en verrassing op tafel. Willianne wil haar kinderen gezonde en voedzame producten voor kunnen zetten, met een funfactor. ‘Eten mag ook leuk zijn.’ Toen eetbare rozen haar pad kruisten, wist ze het: hier heb ik op gewacht, hier wil ik mee aan het werk.

Willianne Sluiter (1983) komt uit een kwekersfamilie, maar voor haar was het niet vanzelfsprekend dat zij die traditie zou voortzetten. ‘Mijn ouders hebben me altijd heel vrij gelaten in mijn keuzes. Ik ben na de middelbare school eerst naar de hotelschool gegaan en vervolgens Human Resource Management gaan studeren. Ik heb bij een aantal internationale werkgevers gewerkt. Toch kriebelde er af en toe iets in me. De geboorte van onze dochter was voor mij een goed moment om goed na te denken over mijn eigen toekomst.

Gastvrijheid, fun en duurzaamheid

Er waren drie factoren die voor mij belangrijk waren bij een nieuwe carrière: ik wilde weer iets doen dat raakt aan gastvrijheid – mijn hart ligt bij de horeca, ik had altijd bijbaantjes in de horeca en heb natuurlijk niet voor niets gekozen voor de hotelschool. Verder wilde ik iets doen dat kinderen liet zien dat je ook plezier kunt hebben bij het eten. Mijn man en ik genieten erg van dinertjes in goede restaurants, maar ondertussen weet ik dat eten en fun voor kinderen niet altijd samengaan. Ik wilde eten leuker maken. En de derde factor die meespeelde in mijn toekomstplannen was duurzaamheid. Als je eenmaal kinderen hebt kijk je nog scherper naar de wereld om je heen. Ik wil ze gezonde voeding voorzetten, die ook geproduceerd is op een manier die de wereld niet belast.
Tijdens een internationale plantenbeurs raakte ik in gesprek met een rozenveredelaar die vol passie vertelde over zijn eetbare rozen. Op dat moment viel alles op zijn plek. De kleurenschakeringen, het prachtige smaakpalet en eetbare rozen bleken ook nog eens gezonde voedingsstoffen te bevatten! Ik viel als een blok voor de eetbare rozen. En die duurzame teeltmethoden heb ik zelf in de hand!’

Terug in de kas

Vanaf 2016 gaat Willianne weer elke dag naar de kwekerij waar ze als meisje dagelijks rondliep. In het besef dat ze kennis op het gebied van plantkunde en -veredeling en teeltmethoden miste, heeft ze zich daarin eerst bijgeschoold. In nauw overleg met twee rozenveredelaars heeft ze enkele eetbare rozensoorten gekozen en is begonnen met de kweek. En nu, twee jaar later, groeien er in haar vaders kassen naast coniferen ook Incredible roses.

Willianne: ‘Natuurlijk ging het niet allemaal van een leien dakje. Je krijgt te maken met ziektes, soms is het moeilijk de juiste omstandigheden te vinden voor een rozensoort, processen kosten meer tijd dan je had ingeschat… maar ik zie dat niet als onoverkomelijke hindernissen. Je leert ervan, krijgt meer vakkennis, meer gevoel voor de rozen. Ik geloof erin dat dingen nooit voor niets gebeuren. Zo moest de kas worden aangepast. We willen natuurlijk op een juiste manier produceren. Voor de coniferen zijn we gecertificeerd voor de Global GAP (good agricultural practices). Maar coniferen zijn geen eetbare rozen, voor het kweken van planten die worden gegeten, gelden andere wettelijke voorwaarden dus om het certificaat te krijgen, moesten we de rozenkas verbouwen en onze productieprocessen aanpassen.’

Hart voor rozen

Elke dag staat Willianne tussen de eetbare rozen en leert dagelijks bij. Daarnaast heeft ze overleg met de rozenveredelaars, werkt mee aan smaakpanels en onderzoeken naar de inhoudsstoffen van de rozen. Ze overlegt met partijen in de groothandel, staat klanten te woord en ze werkt aan de promotie van Incredible roses. Het resultaat mag er zijn: mooie, geur- en smaakvolle eetbare rozen. Van Hollandse bodem.
Willianne: ‘En zo is het cirkeltje weer rond. Het is heerlijk om te werken in de omgeving waarin ik ben opgegroeid, met de planten die mijn hart hebben gestolen en naar ik hoop binnenkort ook dat van duizenden anderen.’